<< Vissza
Kőszeg-Vashegy borút program
Útvonal: Kőszeg – Cák – Velem – Bozsok – Felsőcsatár – Vaskeresztes
A Kőszeg-Vashegy borút a szőlő-és borkultúra tradícióra épülő turisztikai program. Létrehozói nem tettek mást, mint felfigyeltek azokra a meglévő értékekre, amelyek évszázadok óta meghatározzák az itt élő emberek életét.
Kőszeg
Kőszeg és környéke évtizedek óta kedvelt célpontja a turizmusnak. A fenséges Írottkő koszorúzta város történeti, építészeti emlékei turisták ezreit vonzották, és vonzzák a mai napig. A legutóbbi időkig -rejtett- értéke volt Kőszegnek és a Kőszeghegyaljának a vörösbora, amit a hagyomány a -királyok boraként- emleget. A bortermelés, illetve a borral kapcsolatos események több évszázados hagyományait érintetlen kincsként őrizte meg a város és környéke. A szépapáktól hagyományozott Szőlő Jövésnek Könyve ( a város múzeumában őrzik) 1740 óta évről évre gazdagodik újabb bejegyzésekkel; a szüreti felvonulás az egész térség kiemelt ünnepe.
Már a térség településeinek képe is igazolja e szándék jogosságát: Kőszeg és Kőszeghegyalja kultúrtörténetében is kulcsfontosságú a bor. A szőlővel, borral kapcsolatos díszítő elemek megjelennek a város épületein, Szent Donát szobra védelmezi a város szőlőtermelőit, akiknek ősei ránk hagyták a kőszegi kapásházakat, pincéket. S a szándék jogosságát jelzi az is, hogy az őstermelők örömmel vállalták a borút vendégeinek fogadását, megvendégelését: azt, hogy bemutatják, ami őseik óta része életüknek, családjuk, lakóhelyük múltjának.
A borút kiindulópontja Kőszeg, ahol a ponzichterek – elsősorban a város területén megtalálható pincéikben – kínálják a kőszegi kékfrankost, zweigeltet, blauburgert. A kőszegi bor bíborvörös színe, friss gyümölcsillata, csillogása, tiszteletet parancsoló testessége jól harmonizál gerinces savaival, férfias cseranyagaival, hosszú, hűvös nyeletével. A szőlőhegyek szelíd látványa, a történelmi miliő, a terület sajátos, szubalpin klímája – s természetesen a bor, Kőszeg testes vörösbora adja meg az igazi hangulatát az itt-tartózkodásnak.
Cák
Az Alpok nyúlványai közt megbúvó festői kis falu egyedülálló kincset őriz: a műemlékpincéket, amelyek szőlő, gyümölcs és bor tárolására szolgáltak. Cákot elhagyva a Kőszeghegyalja gyöngyszemeként emlegetett Velembe jutunk.
Velem
A zöld lombok közt fehérlő Szent Vid kápolna, Velem jelképe, jól látható a falu szélén található műemlék vízimalomból, ahová érdemes betérni útközben.
Bozsok
Velemtől Bozsok fele haladva érthetjük meg igazán e táj szerelmeseit. A bozsoki Sibrik Kastély akár emblémája is lehetne a Kőszeghegyaljának. A 13 holdas őspark mélyén megbúvó későreneszánsz kiskastély parkjában sétálva úgy érezhetjük, mintha kiléptünk volna a XX. századból: az időtlen, örök és fenséges harmónia világa ez. „Határtalan természet-ezeréves kultúra”- hirdeti a térséget összefogó Írottkő Natúrpark szlogenje. A szlogen tartalma a bozsoki Határmenti Vigadót meglátogatva válik még érthetőbbé: az egykori pincéből kialakított fogadóból gyönyörű látvány nyílik Bozsokra és a szomszédos Ausztria tájaira, amelyek szerves egységet képeznek a Kőszeghegyaljával. A Határmenti Vigadó amúgy is alkalmas arra, hogy a borút kiemelt állomásaként említsük: tájjellegű ételei, a környék borain túl szervezett borkóstoló programot, pincelátogató kirándulásokat kínál az idelátogatóknak.
Felsőcsatár
A Kőszegi-hegység szerves egységet alkot a szintén tradicionális borkultúrával rendelkező Vasheggyel. Útban a szőlőhegyek fele piros és fehér szalagokkal díszített csokrok, táblák vonják magukra a figyelmet. A Vashegy vendégszerető szőlősgazdáinak táblái ezek: a vörös borra utal a piros szalag, a fehérborra a fehér szalag. A Vashegy kiemelkedő települései Felsőcsatár és Vaskeresztes. A Felsőcsatári szőlőhegy tetején álló kápolna elől festői panoráma tárul a látogató elé, a hegyen található közel 100 esztendős pincék „csatári kőből” készültek.
Vaskeresztes
A Pinka patak mentén haladva Vaskeresztesre érkezünk. A századelő hangulatát idézik a szőlőhegy pincéi, s majd valamennyi portán kapható a vaskeresztesi kékfrankos. Buschenschankoknak hívják erre azokat a családi vállalkozásokat, akik borral, házias hideg ételekkel várják a vendégeket.